En çok sorulan sorulardan; oyun grubu nedir, nasıl olmalıdır? Hangisini tercih etmeliyiz? Kriterlerimizi nasıl belirlemeliyiz? Dikkat etmemiz gereken özellikler nelerdir?
Aynı zamanda meslektaşlarımızın da çokça soruları geliyor, gelin madde madde bir ele alalım oyun grupları konusunu.
Oyun gurubu nedir?
Oyun grubu, bebeğin ya da çocuğun, psiko-motor, duyusal, bilişsel, duygusal, zihinsel ve fiziksel becerilerini kendi akranları ile sosyal bir ortamda, öğretmen gözetiminde, materyaller eşliğinde geliştirebileceği, sağlıklı ve güvenli koşullarda yapılandırılmış, haftanın belirli gün ve saatlerinde katılım sağlayabileceğiniz, anneli oyun grubu ve alternatif seçenekleri olan programlardır.
Kimler için uygundur?
Anaokulu için hem bebeği, çocuğu hem kendi hazır hissetmeyen aileler,
Evde bakıcı ile yeterince deneyim yaşayamayan ve sosyal becerisi desteklenemeyen bebekler ve çocuklar,
Çocuklarının ve bebeklerinin potansiyelini en üst düzeyde kullanmasını isteyen aileler,
İçe dönük, sessiz ve utangaç bebekler ve çocuklar,
Çevresinde akranı olmayan, genelde yetişkinler ile bir arada olan bebek ve çocuklar,
Bebeği ile evde nasıl kaliteli vakit geçireceğini öğrenmek isteyen bilinçli ve farkındalığı yüksek ailelerin başvuracağı programlardır.
Türkiye’nin dört bir yanındaki oyun gruplarına, hem yabancı hem yerli programlarına zaman zaman öğretmen, zaman zaman bir anne olarak dahil olan bir eğitimci ve aile danışmanı olarak, sorulması gereken soruları sıraladım:
1- Okul ya da merkez ne kadar çocuklara ve bebeklere göre?
Temizlik, güvenlik ve konum gibi kavramlar zaten tüm annelerin ortak olarak hassasiyet gösterdiği bir konu, detaylar ise göreceli fakat okul ya da merkezin, fiziksel özellikleri bebeğimize uygun mu? Eğitimin metodu ile sınıfın ya da salonun düzeni örtüşüyor mu? Çocuklar için tehlike arz eden şeyler bir düzende gizlenmiş mi? Okuldaki öğretmenlerin her durumda sağlık konusunda yeterliliği bulunuyor mu? Ilk yardım sertifikası mevcut mu? Özelikle annenin olmadığı oyun gruplarında önemli olan bu özellikler ailenin yaklaşımına göre anneli gruplarda da sorgulanabilir.
2- Okul ya da merkez kurucuları, eğitimi üstlenen personel, mesleki anlamda yeterli midir?
Çocuk ve bebek eğitimi, özellikle (0-6 yaş) çok önemlidir. Öyle ki daha konuşmaya başlamamış bebeklerin bile bir mimik kırışıklığından tüm duyguları analiz edebildiği bir gerçektir. Yanlış bir üslup ya da çocuğun hazır olmadığı bir davranış, çocukta travmatik etkiye, istenmeyen bir davranışa sebep olabilir. Öğretmenin çocuğu tanıması, mesleki anlamda ve metodu uygulamada bilgili ve tecrübeli olması önemlidir. Mentorunun onu sürekli geliştiriyor, güncelliyor olması, en az onun sürekli araştırmalar yapması ve okuması kadar mühimdir. Çocuk sevgi işidir. Fakat şu da bilinmelidir ki, sadece sevgi yetmez, özveri, bilgi ve tecrübe altın anahtardır. Velilerin bunları bilerek hareket etmesi, bebeğin hayatını ve ilk oyun grubu; aslında ilk okul deneyimini oldukça kolaylaştıracaktır.
3- İçerik, materyal kullanımı ve program oluşturma konusunda okul ya da merkez yetkin midir?
Oyun grubunda içerik, oyunlara uygun olarak hangi materyalin ne kadar sürede, miktarda, nerede kullanılacağını belirlemektir. Çocukların ay gruplarına göre, (ve kişiden kişiye) dikkat konsantrasyon süresinin değişebileceği gibi, hazır bulunuşluk durumları da farklılık gösterebilir. örneğin, 12 aylık bir bebekten genelde doğru kalem tutuşu gözlemlemeyi beklemek yanlış olacaktır. Ya da yaratıcı drama tekniği ile 2 yaşındaki bir çocuğa trafik kazası anını bilinçsizce deneyimletmek ve sebep sonuç ilişkisi kurmasını beklemek travmatik bir etkiye sebep olacak, belki de istemediğimiz davranışlar kazanacak ve çocuk korktuğu için arabaya binmeyi reddedecektir. Bu örneklere göre, her bebeğe ayrı ayrı profil çıkarmak ve her çocuğa uygun olarak oyunları sunmak, çocuğun o oyundan alacağı bilginin kalitesini ve etkisini arttırır.
Materyaller, sağlığa kesinlikle uygun ve güvenli olmalıdır. Çocukların ağza alabileceği materyaller mi kullanılıyor? Boyalar sertifikalı, bilinen güvenilir markalar mı? Duyusal gelişim materyalleri, kimyasal içeriyor mu? Bu gibi soruların sorulması önemlidir.
Program oluşturma konusunda, internet çoğu öğretmenin yardımına koşsa da, hangi yaşın ve hangi çocuğun neler yapabileceğini, hangi oyundan hangi kazanımları edineceğini bilmek de yine bilgi ve tecrübe meselesidir.
4- Son olarak,
Bebek ve çocuğunuz için seçtiğiniz oyun grubunu kayıttan önce mutlaka deneyimleyin.
Ayına, yeteneklerine uygun oyunlar oynadıklarından emin olun. Oyunları oynayamayacak kadar karmaşık ve sürekli ‘yapamamayı’ deneyimleyeceği bir programdan uzak durun.
Dersten sonra bebeğinize ve size oyun grubunun ne kattığını ve beklentilerinizi sorgulayın.
Birkaç okul ve merkezle görüşüp bebeğinizin mizacına en uygun kurumu tercih edebilirsiniz.
Yazımız hakkında görüşlerinizi ve merak ettiğiniz diğer konuları, @selinbebekaktivite instagram hesabı üzerinden iletebilirsiniz.